15 økonomiske tips for studenter

Studentenleben_2

Skal du studere, eller har du allerede kommet i gang med studietiden og kjent på den kanskje trange tilværelsen økonomisk sett? Mange studenter opplever denne perioden i livet som den med dårligst råd, og følgelig vil de fleste ha nytte av våre 15 økonomiske tips for studenter.

1. Kjøp leilighet – hvis du kan

Det er slettes ikke en mulighet for alle, men dersom man har penger nok til å kjøpe leilighet takket være pengesterke foreldre, arv eller fordi man rett og slett har mye kapital, så bør man gjøre dette. I løpet av de årene man studerer kan man tjene mye penger på salget av leiligheten, samtidig som de månedlige utgiftene ikke behøver å være stort større enn ved leie.

2. Søk om fullt lån og stipend

Enten du skulle trenge det eller ei, så anbefaler vi at du søker om fullt lån og stipend. Hos Lånekassen blir 40 prosent av lånet omgjort til stipend, og følgelig er det «gratis penger». Resten av lånet kan du sette av på sparekonto dersom du ikke trenger å bruke det, og du har følgelig egenkapital når du skal kjøpe bolig etter endte studier.

3. Sett av penger hver måned

Det er kanskje ikke enkelt å spare penger når man er student, men viktig er det. Å ha en buffer i bakhånd er alfa omega for de fleste. Og ved å sette av litt og litt penger hver eneste måned når stipendet eller lønnen kommer, så kan du alltid vite at du har litt penger i bakhånd.

4. Bo kollektivt

Å bo alene vil som regel koste deg langt mer enn å bo sammen med noen. Da deler man utgifter til husleie, strøm, mat og så videre – og for mange er dette det eneste alternativer når man skal studere. Privatliv, nei, men bedre økonomi – helt klart.

5. Reis kollektivt/sykle

Har du bil, så bør du kvitte deg med denne. Å reise kollektivt som student er rimelig i de fleste studentbyer i landet, men det aller beste alternativet er naturligvis å ta sykkelen fatt. Da sparer du ganske så mye penger!

6. Ønsk deg penger i gaver

Når du har fødselsdag eller reiser hjem for å feire julen, så kan du ønske deg penger fremfor ting du «kanskje trenger». Eller så ønsker du deg ting som er viktig for oppholdet. Nye slalåmski eller crossykkel bør ikke være det fremste fokuset nå.

7. Spis sammen

Bor du alene, så kan du allikevel spise sammen med noen. Medstudentene dine er trolig i samme situasjon, og dere vil alle spare penger på å lage store porsjoner sammen. Dessuten er det jo ganske så trivelig!

8. Delta på fellesaktiviteter

Studentgrupper arrangerer ofte fellesaktiviteter og samlinger med ulike aktiviteter. Ofte er det mat involvert her, som ved grilling, eller at det er pizza-servering etter endt forelesning. Her er det bare å kaste i seg det man klarer.

9. Lag matpakke

De fleste universiteter og høgskoler har kantiner, men felles for de fleste er også at de tar blodpriser for bagetter og salater. Du kan spare svært mye penger på å smøre med deg matpakke hjemmefra, selv om det kanskje oppleves som noe kjipere.

10. Handle én gang i uken

Planlegg måltidene dine og handle én gang per uke. Dette vil unngå at du røsker med deg ting du egentlig ikke trenger når du er i butikken. Og samtidig får du en bedre oversikt over hvor mye du faktisk bruker på mat.

11. Kjøpt brukte bøker

buch-fadenheftung-587Når pensumlisten publiseres og du skal kjøpe lesestoff, så anbefaler vi at du ser etter brukte bøker. Som regel selges disse for halv pris av nyprisen, og du kan selge de videre igjen for samme prisen etter endt studieår.

12. Ta ekstrajobb

Har du muligheten til å jobbe ved siden av studiene? I så fall bør du gripe den. En til to vakter i uka vil utgjøre store forskjeller på økonomien, og det behøver ikke ta bort fokuset fra studiene i særlig stor grad.

13. Unngå fast food

For prisen av en hamburgertallerken på gatekjøkkenet, så kan du få 2-3 hjemmelagde middager. Og det er du som student nødt til å tenke på – uansett hvor mye det måtte friste!

14. Bruk studenttilbud

Studenter får gjerne tilbud på alt fra øl til bowling og shopping. Dra nytte av de studenttilbudene som finnes, men kun når du faktisk hadde tenkt til å handle det som er på tilbud uansett.

15. Skaff deg et kredittkort

Med et kredittkort får du litt ekstra penger å rutte med. I tillegg kan du spare penger ved å bruke kortet, dersom du får et kredittkort som har cashback. Dessuten har flere kredittkort reiseforsikring inkludert, noe som vil være midt i blinken for mange studenter.